Rodzaje papieru

Wynaleziony przez Chińczyków w około 105 r. n.e. papier wpłynął na sposób utrwalania informacji oraz ich przekazywania. Po rozpowszechnieniu go w Europie okazało się, że jest to najlepszy materiał, na którym można pisać, gdyż jest najprostszy oraz najszybszy w wyprodukowaniu. Współcześnie produkuje się go w formie arkuszy lub wstęgi zawijanej w zwoje.

Przez setki lat, od momentu wynalezienia papieru, wyprodukowano wiele jego rodzajów, mających różne zastosowanie. W zależności od tego jaki rodzaj papieru wybierzesz, wydruk będzie wyglądał na nim inaczej. Oto przykładowe rodzaje papieru dostępne na rynku:

  • Bibuła – cienki wyrób papierniczy, charakteryzujący się dobrymi właściwościami chłonnymi.
  • Brystol – to gruby i sztywny (ponad 0,15 mm grubości) karton kreślarski lub rysunkowy, sprzedawany w arkuszach (571,5×723,9 mm) najczęściej biały.
  • Celofan – przezroczysta lub barwiona szeleszcząca folia celulozowa, używana głównie do produkcji opakowań ochronnych i dekoracyjnych.
  • Tektura – najgrubszy materiał papierniczy (ma do 5 mm grubości). Powstaje przez sklejenie od dwóch do kilku warstwmasy papierniczej.
  • Papier kredowy – jest powlekany cienką warstwą mieszaniny białego oraz kleju. Charakteryzuje się obniżoną wsiąkliwością.
  • Papier powlekany – jest on dodatkowo uszlachetniony metodą nakładania na powierzchnię papieru podkładowego o gramaturze 40-160 g/m², mieszanek pigmentowo-klejowych. Jest przede wszystkim przeznaczony przede wszystkim na druki wielobarwne.
  • Papier syntetyczny – cechuje go bardzo wysoka odporność na środki chemiczne, promienie UV, wodę,tłuszcz, odporność na przedarcie. Dzięki temu  jest dobrym materiałem do produkcji np. map, instrukcji, przywieszek.
  • Preszpan – rodzaj wielowarstwowej, gładkiej tektury, jego grubość mieści się w granicach od 0,1 mm do 50 mm. Preszpan osiada dużą wytrzymałość mechaniczną na ścieranie i zginanie, jest trudnowsiąkalny.

 

papier
Close up a white watercolor drawing paper texture background

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *